torstai 18. maaliskuuta 2010

Perunanviljely nurmikolla

Kesällä 2009 testasin, miten peruna kasvaa nurmikolla. Kaivoin viiden sentin syvyiset istutusvaot nurmeen ja asettelin perunat jonoon. Istutusavakojen väliin jäävät nurmikaistat peitin sanomalehdillä ja päälle painoksi hiekkaa. Myös perunat peitin hiekalla. Hiekan päälle kasasin reilun kerroksen haravoituja lehtiä ja vielä hieman hiekkaa painoksi.


























Myöhemmin kesällä niitin pihaa reunustavaa heinikkoa ja kannoin niittotuotoksen perunamaalle. Peruna kasvoi ja kukki komeasti. Sato oli helppo korjata ja perunat olivat puhtaita. Melko pieniksi perunat jäivät. Tärkein juttu oli nurmikon muuttuminen viljelymaaksi. Perunannoston jälkeen levitin hieman kalkkia ja käänsin maata kevyesti. Peitin perunamaan paksulla kerroksella syksyn varistamia lehtiä.

Siellä se nyt muhii, ensi kesän porkkana - sipulimaa. Ennen istutusta viljelysmaa saa aimoannoksen kompostia ja hevonkakkaa (joko tuttavan heppalasta tai puutarhamyymälän "Pollen paras" -säkistä).

Keittiöremontti osa 1.

Keittiöremontti. Se alkoi syksyllä kellarikerroksen varaston siivouksella. Sitten varastoon rakennettiin varakeittiö hyödyntäen varsinaisesta keittiöstä purettuja kalusteita. Varastokeittiössä on energiaa säästävä lämpötila, noin +16-18 astetta. Varastokeittiön joulu oli ankea. Onneksi jouluja tulee joka vuosi uusia.














Saamme uuden keittiön käyttöön pääsiäiseksi. Pääsiäinen on vuoden juhlista minulle tärkein. Se on lupaus keväästä, valosta ja uudesta elämästä. Uusi keittiömme on ehdottomasti uusiokeittiö. Kalusteet käytiin purkamassa Tamperelaisesta kerrostaloasunnosta. Kalusteiden koko määritti keittiön suunnittelua. Myös puuhella on kierrätetty, aito vanha Högfors 5A, jolle puolisoni muurasi jalustan.

Tavoittelen keittiöön slaavilaista tunnelmaa. Haaveilen haudutetuista lihapadoista, hunajalla ja valkosipuleilla marinoiduista porkkanoista, ikkunalaudalla kasvavista versoista... Kuinka kaipaan tuoreita vihanneksia! Varastokeittiössä tarjolla on lähinnä leipää ja makkaraa. Ruoka valmistuu paistinpannulla tai mikrossa. Ja kokitkin ovat liian väsyneitä panostakseen kulinaristisiin kokemuksiin. Toisin on sitten uudessa keittiössä.




















Uuteen keittiöön odotellaan tasoja. Hellan viereen tulee kivitaso, ylämaan vihreä. Tiskipöydän tasoksi valitsimme uhmakkaasti täyspuun, euroopan pähkinää. Tässä tingin kotimaisuusvaatimuksesta puulajin ominaisuuksien ja värin takia. Välitiloista puuttuvat kaakelit ja lasitus. Kaapistojen maalauksessa on vielä pintä täydenneltävää koristemaalausten osalta. Keittiön mahtipontiseen värimaailmaan olen sangen tyytyväinen. Keittiöstä tulee upea! Viimein saan vintissä vuosia lojuneet vanhat astiat ja keittiökapustat näkyville.